29 Kasım 2014 Cumartesi

Okuduğunu ve Dinledigini Unutmamak İçin Okunacak Dualar

1-“el-Câmiu limefterak min düreri’l-ulûmi’l-fâiza” isimli eserde naklolunduğu üzere; insanlar içerisinde hafızası en güçlü olmak isteyen kişi okuyacağı kitabı eline alırken:



“Allah’ın ismiyle! Allâh-u Tealâ noksan sıfatlardan münezzehtir. Allâh-u Te alâ ‘dan başka hiç bir ilâh yoktur. O en yüce ve en büyük Allâh-u Teâlânın yardımı olmadan hiç bir günahtan dönüş, hiç bir ibâdete de kuvvet yoktur.

(Bu zikirleri) sonsuzların sonsuzuna ve ebediyyetlerin ebediliğine kadar yazılacak her harf ve yazı adedince (söylüyorum).

Allâh-u Tealâ Efendimiz Muhammed’e Ehl-i Beyt'ine salât eylesin ve çokça selam eylesin.” (Muhammed Fethâ ibni Abdilvâhid es-Sûsi, ed-Dürratü’l-haride, 1/153)

2-Ulemanın beyan, veçhile; okuduklarından bir harf bile unutmak istemeyen kişi okumaya başlamadan önce şu duayı okur:


Ey Allah! Sen bize hikmet kapılarını aç, Sen rahmetinin hazînelerini üzerimize saç, ey celâl ve ikram sahibi (kabul et)!”(Muhammed Fethâ ibni Abdilvâhid es-Sûsî, ed-Dürratul-harîde, 1/153)

3-El-Buğye isimli eserde zikredildiğine göre; İlim kitaplarını mütalea etmek isteyen kişinin îtinâ göstermesi gereken hususlardan biri de okumaya başlamadan önce huzur u kalp ile şöyle demesidir:


“Ey Allah! Bu kitapta göreceğim şeylerin tümünü, o bilgilere muhtaç olduğum vakit onları benim hıfzıma iade edesin diye Sana emanet ediyorum”

4-Bazı alimler bu duayı Allâh-u Te alâ’nın fazlıyla hafıza için çok faydalı bulduklarını beyan etmişler, yine böylece bir âlimin sohbetine veya dersine katıldıklarında:


“Ey Allâh! Bu zattan veya bu mecliste istifade edeceğim ilimlerin tümünü, o bilgilere muhtaç olduğum vakit onları benim hıfzıma iade edesin diye Sana emanet ediyorum” dedikleri zaman Allâh-u Teâlâ’nın izniyle hafızaları zayıf olsa da o mecliste dinlediklerini unutmadıklarını bildirmişlerdir..

(Muhammed Fethâ ibni Abdilvâhid es-Sûsî, ed-Dürratul-harîde, 1/153)

0 yorum:

Yorum Gönder