1 Şubat 2015 Pazar

Duanın Kabul Olunacağı Zamanlar Ve Mekanlar

Hazreti Enes (Radıyallâhu anh)dan rivâyet edildiğine göre, Efendimiz (Sallallâhu aleyhi ve sellem) "Ezanla kamet arasında yapılan duâ reddedilmez." buyurdu. (Tirmizî, Deavât 129 5/577, No: 3594)

Seher vakti yapılan duâ kabûl edilir. Çarşamba günü öğle ile ikindi arası yapılan duâlar da kabûl edilir. 

Nitekim Câbir İbni Abdillah (Radıyallâhu anh): "Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) Fetih Mescidi'nde (Medîne-i Münevvere'de, Hendek muharebesinin yapıldığı yerdeki en yüksek mescid de) üç gün (Pazartesi, Salı, Çarşamba) duâ yaptı. Çarşamba günü iki namaz (öğle ile ikindi) arasında duâsı kabûl edildi. O zaman ben onun yüzünde kabûlden dolayı sevinç gördüm." buyurdu.

Hazreti Câbir şöyle devam etti. "Benim başıma mühim bir iş gelse, mutlaka o saati kollar, onda duâ yapardım ve kabûlünü görürdüm." (Kurtubî2/313)

Zorluk hâlinde,

Yolculuk ve hastalık hallerinde,

Yağmur yağarken,

Allah yolunda cihâd etmek için saf tutulurken,

Tüyler ürperdiğinde, yapılan duâların kabûl edileceği hakkında bir çok rivâyetler vardır.

Nitekim, Şehr İbni Havşeb (Radıyallâhu anh)dan rivâyet edilmiştir ki, Ümmü'd-Derdâ (Radıyallâhu anhâ) kendisine: "Ey Şehr! Vücudunda arasıra ürperme buluyor musun?" dedi. O da: "Evet" deyince, Ümmü'd-Derdâ (Radıyallâhu anhâ): "O zaman Allah'a duâ et, o anda duâ kabûl olunur." buyurdu. (Kurtubî2/313)

Kâbe-i Muazzama görüldüğünde,

Üç mescidde, (Kâbe-i Muazzama, Ravza-i Mutahhara ve Mescid-i Aksâ'da),

Tavâf da,

Mültezem de (Hacer-i Esved'le Kâbe'nin kapısı arasında), Beytullâh'ın her tarafında,

Zemzem kuyusunda,

Zemzem suyu içildiğinde,

Safâ ve Merve (tepeleri) üzerinde,

Sa'y'da,

Makâm-ı İbrâhîm arkasında,

Arafat'ta,

Müzdelife'de,

Minâ'da,

Cemerât (şeytan taşlama yerlerin)de,

Peygamberlerin (Salavâtullâhi âlâ Nebiyyinâ ve aleyhim ecmaîn) kabirleri yanında,

Ehlince bilinen şartlarla sâlihlerin kabirlerinde duânın kabûlü denenmiştir.

Hele Ma'rûfu Kerhî (Kuddise Sırruhû) hazretlerinin Bağdat'daki kabr-i şerifi, duâların kabûlü için tiryâk-ı mücerreb (denenmiş bir ilâç)tır.

En'âm süresindeki Celâleteyn (124'üneü âyetindeki iki lâf-za-i celâl) arasında yapılan duâ da aslâ reddedilmez.

Duaya Ne İle Başlanır

İyâs ibni Seleme ibni'l-Ekva' (Radıyallâhu anh) babasının şöyle dediğini rivâyet etmiştir: "Ben Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem)in başladığı duâya:


diyerek, başladığım işittim. (Hâkim, Müstedrek 1/498; îbni Ebî Şeyhe 10/266)

Fuzâle İbni Ubeyd (Radıyallâhu anh)dan rivâyet edildiğine göre, 

Bir kere Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) mescidde otururken bir adam gelerek namaz kıldı. Sonra "Ey Allahım! Beni bağışla ve bana merhamet et!" diye duâ etti!" 

Bunun üzerine Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem): "Ey namaz kılan kişi! Acele ettin! Namaz kıldıktan sonra oturduğunda, önce Allâhu Teâlâ hazretlerine yakışan şekilde hamdet; sonra bana salât edip duâ et." buyurdu.

Sonra başka bir kişi, namaz kılarak, Allâhu Teâlâ'ya hamdetti ve Efendimiz (Sallallâhu aleyhi ve sellem) e salât etti, O zaman Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem): "(Şimdi) İste; istediğin verilecek." buyurdu. 
(Tirmizî, Deavât 65. No: 3476)