Muazzam İslam dini insanları yükseltir, insanları melekler kadar temiz bir hayata erdirir, insanların ruhlarını en ruhani duygular ile ay-dınlatır. Bütün kâinâtın mukaddes yaratıcısına kullukta bulunmalarını emreder.
Ezelî, Kerîm mabudumuzun manevi huzuruna kabul edilmek, insan için ne büyük bir nimet, ne yüksek bir şereftir. İşte ibadet ve itaat, insana bu nimeti, bu şerefi temin eder.
Uyanık bir ruhun ferahlaması, sağlam düşünceli bir insanın kalben huzura, hakiki bir neşeye, bir saadete nail olması ancak Hak Teâlâ'ya ibadet sayesinde elde edilir.
İbadet ve itaat zevkinden mahrum olanlar kendi yaratılışlarındaki hikmetten gafil bulunan biçarelerdir.
Hak Teâlâ'ya kullukta bulunmayanlar borçlu oldukları şükran vazifesini terk etmiş, ebedi hayatlarını tehlikeye bırakmış zavallı kimselerdir.
Hiç şüphe yok ki insanların refahı, selameti, hakiki varlığı Hak Teâlâ'ya güzel niyetle, samimi bir kalp ile ibadet ve itaatta bulunmakla gerçekleşir. İbadetlerin bir kısmı ise taharet ve nezafete bağlıdır.
2- Müslümanlık taharet ve nezafete büyük bir ehemmiyet vermiş-tir. Taharet ki maddi ve manevi sûrette temizlik demektir, bir kısım ibadetlerin şartıdır, başlangıcıdır, anahtarıdır. Temizlik bulunmadıkça bu ibadetler yerine getirilemez. Temizlik bulunmadıkça insan Hak Teâlâ'nın manevi huzuruna giremez. Nitekim hadis-i şerifte:
"Temizlik imandandır."(İbni Hıbban; No:5459; 7/410) buyurulmuştur.
"Namazın anahtarı temizliktir.(Ebu Davud; Taharet:31; No:61; 1/63 Salât:74; No:618; 1/223) buyurulmuştur
Aynı zamanda temizlik sıhhate sebeptir, rızkın artmasına vesiledir.
Nitekim: "Temizliğe devam et ki rızkına genişlik verilsin." diye buyurulmuştur.(Alaüddin Ali el-Mütteki, Kenzü’l-Ummal; No: 44154; 16/129)
Kısacası, ehliyet ve salâhiyet sahibi olan her insan bir takım ibadetlerle, taharetlerle dinen vazifelidir. Bir takım şeyleri yapmakla bir takım şeyleri de terk etmekle mükelleftir. Bunlara dair ilmihâlimizde oldukça malumat verilecektir.
Ancak dini kitaplarda, yazılarda, konuşmalarda çok kere tekrar edilen bir takım tabirler vardır ki, ilk evvel bunların manalarını bilmek lazımdır. Bu sebeple evvela bunların lûgat ve ıstılah manalarını yazacağız.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixYjw4kPuxKd4Cmm7El443z8kj360aEd-7Chezoh7yIA0yPNndLRxH0Io03KqlH9Vg00XZ4Zcdl1Y9hyphenhyphenCzDsVuMsyYtUQs5QxxXuyimjFIphyphenhyphenI9evkGoaDxUQ2PP9ou-Cq_u-A7XLtu3o/s1600/12.jpg)
0 yorum:
Yorum Gönder